Feedback

'Als we rekening houden met hoe onze hersenen reageren op feedback, dan draagt feedback ten volste bij aan leren, ontwikkelen en veranderbaarheid.'

Mensen ervaren feedback regelmatig als pijnlijk en stressvol

Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat feedback vaak een gevoel van dreiging opwekt. Mensen voelen zich aangevallen en ervaren dat de sociale relatie op het spel staat. En dat is bedreigd voor het ervaren van verbinding met anderen, een van de psychologische basisbehoeften van de mens. Mensen willen hierom feedback  nog weleens ontwijken. Dit geldt zowel voor de feedbackgever als voor de feedbackontvanger.

Door het gevoel van dreiging ontstaat negatieve stress. Die stress zorgt ervoor dat helder nadenken over de inhoud van de feedback verstoord. In plaats van na te denken over suggesties of wat inhoudelijk wordt teruggekoppeld, worden mensen terughoudend en verzetten ze zich eerder tegen de inhoud van de feedback, het gesprek en de gesprekspartner. Dit gebeurt over het algemeen automatisch en onbewust.

Omgeving
Negatieve stress wordt vaak nog verder versterkt door omgevingsinvloeden. In organisaties waar feedbackgesprekken eerder uit de weg worden gegaan dan gevoerd, zullen medewerkers er sneller een negatieve beleving bij hebben. Dat geldt ook als er negatief over feedback gesproken wordt. Hersenen zitten dan bij voorbaat op slot.

Goed nieuws! Met een gerichte aanpak versterk je het feedbackklimaat in je team of organisatie. Je leert met elkaar feedbackdialogen te voeren. Daarbij is growth mindset een belangrijke bouwsteen. Met positieve effecten op duurzame groei.

Belangrijkste aspecten van onze aanpak

 1. Een veranderkundige aanpak op het niveau van de organisatie en menselijk gedrag

  Waarbij breinkennis over feedback als fundament wordt gebruikt

 2. Versterken feedbackklimaat

  Waarbij eerst feedback wordt gevraagd en dan feedback wordt geven

 3. Feedback toepassen in jouw werkomgeving

  Waarbij je vaardigheden ontwikkelt in de praktijk met online leermodules, werkplek leren en coaching

 4. Effectmeting

  Waarbij je zicht krijgt op praktijkontwikkeling door op een systematisch werkwijze te reflecteren op proces en resultaten

De Feedbackdialoog: een nieuwe denk- en werkwijze

Er is een bewezen effectieve aanpak om feedback te normaliseren; in onszelf, teams, organisaties en de samenleving als geheel. Onze werkwijze omvat praktische handvatten en is gebaseerd op neurowetenschappelijk onderzoek. De feedbackdialoog maakt het sociale omgangsverkeer beduidend prettiger. En individuele- en teamprestaties groeien naar een hoger niveau.

Bekijk onze programma's

Ons aanbod

Vragen? Wij hebben antwoorden.

Heb je vragen voor ons of over het aanbod? Bekijk de veel gestelde vragen (FAQ) of neem direct contact met ons op.

Veel gestelde vragen