Feedback

'Als we rekening houden met hoe onze hersenen reageren op feedback, dan draagt feedback maximaal bij aan leren, ontwikkelen en veranderbaarheid.'

Mensen ervaren feedback regelmatig als spannend en stressvol

Feedback roept vaak een gevoel van dreiging op. Mensen voelen zich aangevallen en gaan zich verdedigen. Daarnaast geldt dat ze bang zijn dat de verbinding met de ander op het spel staat. Hierdoor ontwijken feedbackgever en -ontvanger vaak feedbacksituaties.

Door die dreiging ontstaat stress. Zo kun je minder helder nadenken over de inhoud van de feedback. Mensen gaan zich eerder verzetten tegen de inhoud van de feedback, het gesprek en de gesprekspartner. Dit gebeurt over het algemeen automatisch en onbewust.

Omgeving
Negatieve stress wordt vaak nog verder versterkt door omgevingsinvloeden. In organisaties waar feedbackgesprekken eerder uit de weg worden gegaan dan gevoerd, zullen medewerkers er sneller een negatieve beleving bij hebben. Dat geldt ook als er negatief over feedback gesproken wordt. Hersenen zitten dan bij voorbaat op slot.

Goed nieuws! Met een gerichte aanpak versterk je het feedbackklimaat in je team of organisatie. Je leert met elkaar feedbackdialogen te voeren. Daarbij is growth mindset een belangrijke bouwsteen. Met positieve effecten op duurzame groei.

Belangrijkste aspecten van onze aanpak

  1. Een veranderkundige aanpak op het niveau van de organisatie en menselijk gedrag

    Waarbij breinkennis over feedback als fundament wordt gebruikt

  2. Versterken feedbackklimaat

    Waarbij eerst feedback wordt gevraagd en dan feedback wordt geven

  3. Feedback toepassen in jouw werkomgeving

    Waarbij je vaardigheden ontwikkelt in de praktijk met online leermodules, werkplek leren en coaching

  4. Effectmeting

    Waarbij je zicht krijgt op praktijkontwikkeling door op een systematisch werkwijze te reflecteren op proces en resultaten

De Feedbackdialoog: een nieuwe denk- en werkwijze

Er is een bewezen effectieve aanpak om feedback te normaliseren; in onszelf, teams, organisaties en de samenleving als geheel. Onze werkwijze omvat praktische handvatten en is gebaseerd op neurowetenschappelijk onderzoek. De feedbackdialoog maakt het sociale omgangsverkeer beduidend prettiger. En individuele- en teamprestaties groeien naar een hoger niveau.

Bekijk onze programma's

Ons aanbod

Vragen? Wij hebben antwoorden.

Heb je vragen voor ons of over het aanbod? Bekijk de veel gestelde vragen (FAQ) of neem direct contact met ons op.

Veel gestelde vragen